April 7, 2020

Parhaat kahvituotteet kotiin

coffee

Suomalaiset ovat kahvin suurkuluttajia ja olemmekin siitä tunnettuja maailmalla. Yli 90 % suomalaisista juo kahvia ja keskimääräinen yhden henkilön kulutus on 4-5 kuppia päivässä. Ei siis ihme, että olemme tilastollisesti maailman eniten kahvia kuluttava kansa. Suomi on lisäksi ainoa maa maailmassa, jossa on lakisääteinen kahvitauko.

Kahvi on siis suurena osana miljoonien ihmisten jokapäiväistä elämää – oli se sitten kotona, töissä tai juhlissa. Lähes jokaisesta taloudesta löytyy kahvinkeitin ja tiedämmekin siis, että laadulla todellakin on väliä niin keittimissä kuin muissa kahvituotteissakin. Joit kahvisi sitten maidolla, sokerilla, kermalla tai ilman, on sanomattakin selvää, ettei huonoakaan kahvia täysin pelasta minkäänlainen maustaminen.

Vaikka nykyään kaupoista ja kahviloista saa mitä erikoisimpia kahvilajeja, yli 95 % Suomessa myytävästä kahvista on kuitenkin vaaleapaahtoinen suodatinkahvi. Seuraavaksi suosituin on tumma paahto, jonka jälkeen tulevatkin erikoiskahvit, joiden suosio on lähtenyt viime vuosina nousuun. Kahvitottumuksemme ovatkin muuttumassa hiljalleen hieman eurooppalaisemmiksi.

Miten valita hyvä kahvinkeitin kotiin?

Suosit sitten kahvikonetta, suodatinkahvi- tai espressokeitintä, mutteripannua tai kapselikonetta, löytyy kahvinkeittimiä useassa eri hintaluokassa. Halvimmat keittimet ovat alkaen muutaman kympin.

Suosituin eli suodatinkeitin on henkilölle, joka haluaa kahvinsa nopeasti ja pienimmällä mahdollisella vaivalla. Mutteripannu taas sopii sinulle, mikäli haluat valmistaa kahvisi käsin. Espressokeittimellä voit tehdä kahvijauheesta espresson ja kapselikoneella voit valmistaa eri kahvilajeja yhden kupin kerrallaan.

Useasti ajatellaan, että mitä halvempi keitin, sitä huonompaa kahvista tulee. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. On tehty erilaisia tutkimuksia, joissa kahvinjuojat ovat arvioineet eri keittimillä valmistettuja kahveja ja esimerkiksi eräs 30 euron kahvinkeittimen kahvi on voittanut ylivoimaisesti 200 euroa maksavan Moccamasterin kahvin.

Halvemmat kahvikoneet ovat useimmiten valmistettu muovista, kun taas kalliimmat metallista ja lasista. Vedenlämmön erot ovat huomattavissa myös mitä kalliimmaksi laite menee, samoin myös laitteen vikaherkkyydet. Kannattaakin siis kysyä kaupasta apua juuri sinulle sopivan kahvinkeittimen ostoon.

Pelkästään hyvä kahvinkeitin ei takaa hyvää kahvia

Kahvin makuun ei ainoastaan vaikuta itse kahvinkeitin, vaan myös esimerkiksi vesi, kahvinkeittimen puhtaus ja suodatinpussi. On myös hyvä muistaa, että hyvä ja kallis kahvinkeitinkään ei tee ihmeitä, mikäli raaka-aineet ovat huonot.

Kotisi ylivoimaisesti tärkein tuote hyvän kahvin takaamiseen on kahvimylly. Parhaimman maun kahviin saat tuoreista raaka-aineista eli vastajauhetuista pavuista. On siis suositeltavaa ostaa kaupasta kahvi papuina ja jauhaa ne vasta kotona, juuri ennen kahvinvalmistusta. Papuja ei kuitenkaan kannata hamstrata kotiin, sillä ne eivät säily tuoreina kauaa.

Lisätarvikkeilla pientä ekstraa kahvinvalmistukseen

Joihinkin erikoiskahvien valmistukseen tarvitaan lisätarvikkeita. Yksi näistä on maidonvaahdotin, jota tarvitaan cappuccinon valmistukseen. Cappuccinossa espressoon lisätään kuumaa maitoa ja maitovaahtoa, jonka jälkeen maitovaahdon päälle vielä ripotellaan kahvijauhetta. Maitovaahdottimia löytyy kotiin niin manuaalisia kuin automaattisiakin ja niitä myydään lähes jokaisessa elektroniikkakaupassa ja suuremmissa ruokakaupoissa.

Mikäli haluaa panostaa kahvin makuun, kannattaa panostaa kahvituotteisiin. Jo muutamalla niksillä ja hyvillä kahvituotteilla voi helposti loihtia kotona yhtä hyviä ja hienoja kahveja kuin kahviloissa. Laadukas kahvinkeitin, sen oikeaoppinen puhtaanapito ja hyvät raaka-aineet takaavat jo herkullisen kahvin maun. Pienellä maitovaahdon kuvioinnilla ja päälle ripotellulla kahvijauheella voi saada erikoiskahveihin myöskin helposti kahvilafiiliksen. Mikä olisikaan sen parempaa kuin kutsua ystävät kotiisi kahville ja loihtia upeita kahviluomuksia?